fre. maj 24th, 2024

Inre stress uppkommer när du oroar dig över någonting du inte kan göra något åt. Detta händer när man oroar sig över saker och ting i situationer som du inte kan kontrollera. Det kan bero på olika saker som till exempel känslor, oro, attityd, minne, hälsa, näring, sömn och brist på vila.

Att hantera denna stress kan kräva förändringar i hur du agerar och tänker.

Stress är mycket vanligt i världen vi lever i. Vi måste lära oss att hantera all stress som vi upplever i livet annars så blir vi offer för stressen. Ibland så är de enklaste lösningarna de bästa för att hantera stress. Om du till exempel jobbar för mycket så ta en paus och låt din kropp återhämta sig. Gå en promenad i parken, kör ner till stranden, gå på massage eller gå och träna. Besök vänner och familj. Här kan du läsa mer om stresshantering.

Inre stress

Mindfulness, yoga och meditation

Det lättaste sättet att bryta denna stress är att ta tillbaka ditt medvetande till nuet, så kallad mindfulness eller medveten närvaro. Inom mindfulness så försöker man göra sig medveten om nuet genom att vara medveten om allt som din kropp upplever. Varje steg du tar och varje rörelse du gör ska du känna. Rör dig sakta och känn efter hur du går och hur din kropp känns under hela tiden som du går. Detta får din hjärna att sluta tänka på annat och fokusera på vad som händer just nu.

Yogaövningar kan också hjälpa dig att slappna av och komma bort från din inre stress. När du slappnar av och fokuserar på att göra dina övningar så fokuserar din hjärna på yogan och du blir av med alla onödiga tankar i huvudet.

Meditation är en metod för att slappa av och minska stress. Den kräver lite mer än mindfulness då du måste kunna sitta still ett tag och verkligen ta det lugnt. I meditation så fokuserar du på din andning medan du sitter bekvämt i en viss ställning. Då du inte låter dina tankar vandra så fokuserar du din hjärna på andningen vilket är mycket avslappnande.