fre. maj 24th, 2024

Medveten närvaro handlar om att vara fullt närvarande i sina handlingar och att vara närvarande i nuet. Vi är inte alltid fullt närvarande i våra egna liv, oftast så ser vi inte många av de bra saker som händer i livet eller hör vad våra kroppar berättar för oss.

I mindfulness så är du medveten om processen i allt som du gör, det kan till exempel handla om processen att äta. Om dina tankar vandrar så tar du sakta tillbaka tankarna till vad du höll på med. När du äter normalt så vet du givetvis också om vad du gör, men det går automatiskt och du tänker på hundra olika saker på samma gång, du kanske ser på tv eller pratar samtidigt. Så bara en liten del av ditt medvetande är fokuserat på att äta. Du känner knappat av sensationerna när du tuggar och sväljer maten och du känner inte heller av dina tankar och känslor som uppstår när du äter.

Nästa gång du äter, känn varje tugga, känn varje smak

Genom att sikta in ditt medvetande på en enda aktivitet, det kan vara något så enkelt som andning, att gå eller att äta, så utsluter du allt myller i dina tankar och kan fokusera och slappna av. Här kan du prova våra mindfulnessövningar för att se hur det känns!

Medveten närvaro

Bli mer närvarande

Medveten närvaro är en sorts meditation som hjälper dig att få fokus över vad som händer i ditt liv och se det klart och tydligt. Det kommer inte att ta bort pressen i livet, men det hjälper dig med stresshantering och att hantera det som dyker upp i livet med en avslappnad och lugn kropp, och ett lugnt sinne. Att utöva mindfulness ger dig en bättre möjlighet att vara fullt närvarande i ditt liv. Det passar för alla, båda gamla och unga. Det är ingen religion och det finns inget trossystem kopplat till medveten närvaro.

Det har sina grunder i meditation och yoga, men nu är det en egen gren som har blivit tillgänglig för alla. Mindfulness kan öppna upp ditt hjärta och ditt sinne för allt som händer rakt framför dig. Du låter helt enkelt världen tala och bara lyssnar. Oavsett om det du upplever är bra eller dåligt så är mindfulness ett icke reaktivt stadie, du ska bara vara känna och se vad som händer, du ska inte döma eller bli känslomässigt involverad. Du ska acceptera det som uppstår och endast observera. Se hur det kommer och känns och se sen hur det även försvinner.

Hjälper dig att få fokus

Det kan hjälpa dig att göra smartare val. När du är i ett stressigt mönster så är det svårt att se vilka val du ska göra i livet, du är förvirrad och reagerar reaktivt istället för att reagera reflektivt. Då är det lättare hänt att du gör misstag, tar fel beslut eller säger dumma saker. Om du utövar mindfulness så har du oftare ett lugnare sinne och kan blockera det mentala tjatter som pågår. Detta gör att du kan göra ett bättre val.

Expanderar dina vyer

Mindfulness kan göra något tråkigt till ett äventyr, att gå ut en runda på stan eller i kvarteret kanske inte alltid är så spännande men när du är använder dig av mindfulness så blir det ett litet äventyr, det finns många intryck överallt som du kan observera och du kommer se att du lägger märke till saker som du förut inte har sett alls.

Minskar stress

Det finns vetenskapliga bevis för att mindfulness, yoga och meditation minskar stress symptom, främjar avslappning och förbättrar hälsan.