ons. jun 19th, 2024

Härliga juli är här och äntligen är det sommar på riktigt! Det syns i och för sig inte på vädret idag – vi har ca 15 grader, regn och mörkt – men jag tror nog att vi kan se fram emot härligt soliga dagar alldeles runt hörnet. Vi fick lite smakprov på sommarvärme och gassande sol förra månaden då mina barn sprang runt i vattenspridaren och vi hade ett par sköna grillkvällar hemma hos mormor och morfar.

Sol och värme är skönt, men redan nu är det viktigt att vara försiktig. Solens strålar lyser ganska starkt redan såhär under försommaren och det är jätteviktigt att skydda sig. För den som råkar bli bränd i solen ångrar sig ofta ganska snabbt. Solsveda och flagnande hud är ingen höjdare och en ökad risk för hudcancer i framtiden vill man knappast utsätta sig själv eller sina barn för. Men hur skyddar man sig egentligen bäst från solens brännande strålar? Vilka är egentligen de bästa solskydden?

solskydd för barn

Bebisar

De riktigt små barnen – bebisar som ännu inte kan gå – ska över huvud taget inte vistas i solen. Har du en nyfödd baby så bör du hålla dig i skuggan eller inomhus, särskilt de varmaste timmarna på dagen som infaller ungefär mellan kl 10 på förmiddagen och 15 på eftermiddagen. Om du är ute med din baby – håll er under parasoll, i solskyddstält eller annan skugga.

Småbarn

Småbarn som gärna leker vattenlekar när det är soligt och varmt skyddar du bäst med särskilt anpassade solskyddskläder. Sådana solskyddskläder har solskyddsfaktor 50, vilket innebär ett nästan fullständigt skydd mot solens UV-strålar. Ditt barn kan vara ute i solen 50 gånger så lång tid innan det riskerar att bränna sig på de delar av kroppen som täcks av solskyddskläder. Den allra största fördelen med solskyddskläder är att de bibehåller hela sin funktion och solskyddsfaktor även när de är blöta. Solskydd i form av solkräm har ju avtagande effekt och måste appliceras på nytt om man exempelvis badar eller duschar under dagen. En bra solhatt på huvudet är ett måste när det gäller barnen – och de delar av kroppen som inte täcks av solskyddskläder måste givetvis skyddas på annat sätt – förslagsvis med vattenfast solkräm med hög solskyddsfaktor. Glöm inte att smörja in barnet på dessa delar av kroppen på nytt med jämna mellanrum – särskilt de timmar solen lyser som starkas och om ni befinner er på en strand, vid poolen eller annat ställe där barnet kommer i kontakt med vatten. Solglasögon utgör ett bra komplement till solhatt men kan inte ersätta hatten eftersom de inte skyddar barnets känsliga hårbotten.

Vuxna

Även du som är vuxen bör tänka på solskydd. Få vuxna går så långt som att köpa speciella solskyddskläder, men en t-shirt och vattenfast solskyddskräm med hög solskyddsfaktor bör man absolut ha på sig i alla fall. Var extra noga med att smörja händer, fötter och ansikte med solskydd. Solhattar är onekligen ganska fula – men bränd hud och hårbotten som flagnar är garanterat ännu fulare så kör på hatt eller keps under de timmar som solen lyser som starkast. Solglasögon utgör ett bra skydd för ögonen och är extra viktigt på sjön eller stranden eftersom vatten reflekterar solljuset. Undvik också parfymer av olika slag när du är i solen så förebygger du risken för solskador.

Om ni trots dessa försiktighetsåtgärder skulle bränna er i solen så är det bra att smörja in er även efteråt – med exempelvis liniment, kylbalsam eller aloe vera. Ett annat tips för smärtlindring och påskyndat läkande är att smörja den brända huden med naturell yoghurt. Klåda och sveda kan lindras med kallt vatten, hydrokortisonkräm och i värsta fall även smärtstillande.

Relaterat inlägg