ons. jun 19th, 2024

Stress är en normal fysisk och mental reaktion på situationer och krav som kan uppstå i livet.

Din hjärna är utrustad med ett alarmsystem. När den upptäcker ett hot signalerar den till din kropp att släppa ut hormoner som ska ge dig kapacitet att svara på hotet. När hotet är borta så är det meningen att din kropp ska återvända till normalt läge.

Tyvärr så finns det oftast så mycket stress i det moderna livet att systemet sällans slås av, kroppen uppfattar alltid hot. Om kroppen konstant är stressad så kan det leda till allvarliga stress symptom. Det kan ha en negativ effekt på din livskvalitet, din hälsa och dina förhållande.

Du kan lättare återställa kroppen till ett hälsosamt läge genom att hantera stressen på rätt sätt. Nedan beskriver vi de viktigaste punkterna som kan hjälpa dig med stressen.

lär dig att hantera stress

Stressjournal

För att bättre kunna hantera stressen i ditt liv måste du identifiera den. Detta är något individuellt och är inte så lätt eftersom det kan handla om känslor, beteende och tankar. För att lättare kunna identifiera det i ditt liv som stressar dig kan du skapa en stressjournal.

Varje gång du känner dig stressad skriv ner det i din journal. Använd din journal varje dag och du kommer kunna se ett mönster över när och varför du blir stressad.
Skriv ner:

 • Vad som orsakade din stress
 • Hur du kände dig, fysiskt och känslomässigt,
 • Hur du agerade
 • Vad du gjorde för att känna dig bättre

När du har identifierat varför du blir stressad så kan du försöka ändra på det eller undvika det.

Undvik onödig stress

Du går inte alltid att undvika stress, men du kan försöka minimera den och undvika onödig stress.

 • Undvik människor som stressar dig, om det är någon som stressar dig och du inte kan ändra på det, så minska på tiden du spenderar med den personen.
 • Gör en ”att göra lista”, om det visar sig att du har för mycket att göra, ta bort alla saker du borde göra och gör bara det du måste.
 • Lär dig säga nej. Ta inte på dig för mycket, har du tillräckligt mycket att göra så ta in på dig mer, oavsett om det är jobbrelaterat eller personligt.

Ändra situationen

Om du inte lyckas undvika stressfulla situationer så kan du försöka ändra på dem.

 • Istället för att hålla med dina känslor ska du uttrycka dem, på ett respektfullt sätt.
 • Gör ditt bästa för att undvika problemen, men när de uppstår hantera dem direkt, säg till att du inte kan ta på dig mer jobb, eller att du inte har tid att prata just nu.
 • Hantera din tid bättre. Genom att planera i förväg kan du minska stressen som uppstår när du har för mycket att göra.
 • Försök att tänka positivt, det kan ha väldigt negativ effekt på din hälsa när du blir stressad och tänker negativt.
 • Tänk är detta egentligen så viktigt i längden ? Är detta värt att bli upprörd över ? Allting behöver inte vara perfekt. Oftast räcker det faktiskt om det är ok.
 • När stressen blir jobbig ta en stund och fokusera på alla saker du uppskattar med livet. Detta kan ge perspektiv.
 • Vissa saker kan du inte förändra och det går inte att påverka, det är viktigt att vara medveten om att vissa saker kan du inte påverka. Försök då att tänka positivt.

Ta dig tid att ha kul och slappna av !

När du tar en paus från vardagslivet och till exempel går en runda i parken eller åker iväg och gör nåt kul så kan du efteråt lättare hantera de stressiga sakerna i livet när de dyker upp.

Du kan till exempel gå en runda i parken, leka med hunden, gå till gymmet, ta ett långt bad, läsa en bra bok eller se en bra film på tv. Se till att du har tid att slappna av.

Avslappningsövningar och meditation

Det finns flera avslappningsövningar  som kan vara bra för hälsan och är väldigt bra att använda sig av när man är stressad. Meditation har också visat sig vara effektivt när det gäller att hantera stress.

Se för övrigt till att få nog med sömn, ät hälsosamt, undvik alkohol, kaffe och cigaretter.