lör. jul 13th, 2024

Även barn har behov av en paus och lite avslappning. Faktum är att barn tar in mycket information, deras hjärna arbetar nästan alltid på högtryck. I dagens samhälle har även små barn ett fullt schema med många aktiviteter. Allt längre ner i åldrarna är de ständigt omgivna av andra människor. Man måste därför ofta medvetet planera in lugna stunder och avslappning för barn.

Det är inte alltid så lätt att få ett barn att slappna av eller ta det med ro. De älskar att ha något att göra och att röra på sig. Men också barn kan lära sig att uppskatta en lugn stund. Det kan vara en paus under dagens lopp, eller det kan vara i samband med att man går och lägger sig. För att hjälpa barnen att roa ner sig, kan man göra olika saker.

Massage

Många barn reagerar bra på massage. Att massera nacken, händerna eller ryggen med mjuka, långsamma rörelser ger en känsla av lugn och välbefinnande. Babymassage har använts i olika kulturer i hundratals år, men man kan även anpassa det till lite större barn. Detta är något som barnen i skolan kan göra för varandra till och med.

Avslappning för barn

Andning

Grundläggande för de flesta avslappningsövningar är att kontrollera andningen, den ska vara djup och kontrollerad. Låt barnen lägga händerna på magen, antingen när de ligger ner eller sitter på en stol. Det bästa är att blunda eller ha något över ögonen. Sedan andas man ut och in med djupa andetag. Låt barnen låtsas att det är en stor ballong som fylls med luft när man andas in, och sedan töms när man andas ut. Den fylls, den töms, sakta och rytmiskt. Denna övning tar inte lång tid men hjälper barnet att förstå hur andningen fungerar och att bara koncentrera sig på den i några minuter. Om man vill kan man sedan fortsätta med andra övningar.

Musik

Musik är ett annat stort hjälpmedel till avslappning för barn. Det finns speciella musiksamlingar som framställts för detta syfte, annars kan man mixa sin egen. En del kombinerar musik med läsandet av en saga, speciellt skriven för att få barnet att slappna av. Genom att täcka över ögonen är det lättare att koncentrera sig på musiken eller sagan, och stänga ut all yttre stimulans.

Det är viktigt att lägga in stunder för avslappning i barnets rutin. Barn i skolåldern behöver mycket vila och sömn, och ju bättre kvalitet dessa har, desto bättre mår de. Genom att effektivt utnyttja de stunder man har, kommer både kropp och sinne att påverkas positivt.