ons. jun 19th, 2024

De fysiska övningarna i Yoga kallas Asanas. Asanas fungerar genom att sträcka dina muskler. Yoga sträcker inte bara ut leder och muskler utan även bindväv och annan vävnad som omger muskler och leder. Det kan bildas mjölksyra när du gör övningarna, det är naturligt. Efter övningarna kommer du känna dig avslappnad och bekväm och dina leder blir mjukare.

En del yogaövningar är endast till för avslappning medans vissa arter är till för att röra kroppen på nya sätt och på så sätt öka rörligheten och förbättra styrkan. Du bör välja den stil som du tror kan ge dig mest beroende på vad du behöver utveckla. Om du vill nå bättre flexibilitet så bör du välja en art av yoga  som använder mycket rörlighet.

En del sorters yoga övar även upp din styrka till exempel Ashatanga och Power yoga.

Om du är helt ny på yoga kan du få en introduktion här: yoga för nybörjare.

Yogaövningar

Avslappning och Yoga

Yogans olika poser och andningsövningar är bra som avslappningsövningar och ett bra sätt att hantera stress. Den sammanför det fysiska och det mentala planet och hjälper dig på så sätt att hantera stress och göra dig mer avslappnad. Yoga baseras på antagandet att din kropp och andning är starkt kopplat till ditt sinne. När du kontrollerar din andning och intar en posering (kallas inom yoga för asanas) så skapas harmoni.

Traditionell yoga blandar beteende, diet och meditation. Om du endast vill göra yogaövningarna för avslappningens skull så får du likväl mycket nytta av det.

Andning

Yoga använder sig ofta av djup och medveten andning. Detta kan göra så att lungkapaciteten och din uthållighet ökar. Att andas djupt och länge ger dessutom en avslappnande effekt och är ett bra sätt att stressa ner.

Hälsoeffekterna av yoga

Det har många nyttiga effekter på din hälsa, däribland:

Stressen minskar – Yoga har precisa och lugna rörelser samt fokus och koncentration. Detta får dig att koppla bort stressen i vardagen vilket har en viktig effekt på ditt immunförsvar.

Förbättrad form – Allt eftersom du blir bättre på yoga så får du bättre flexibilitet, balans och styrka.

Viktminskning – Yoga kan hjälpa dig att gå ner i vikt genom att du rör på kroppen samt
äter nyttigare.

Hantering av kroniska sjukdomar – Yogan och liknande avslappningsövningar kan vara hjälpsamma vid många olika sjukdomstilltsånd. Det rekommenderas ibland vid depression, smärta, sömnlöshet och även cancer. Det kan dessutom hjälpa till att minska blodtryck och puls.

Yoga i sig är inget botemedel men det kan hjälpa dig att hantera stress och olika sjukdomstillstånd.

Videor på yogaövningar

Här är några olika videor på yogaövningar du kan prova hemma:

Grundläggande Yoga (Svenska)

Yoga för nybörjare (Engelska)

Avslappnande yoga för nybörjare (Engelska)

Om du är nybörjade så pressa dig inte för hårt för att nå vissa ställningar. Din kropp är inte van vid det än och skador kan uppstå. Ta det lugnt och jobba sakta men säkert på att bli bättre och mer flexibel med tiden.