fre. maj 24th, 2024

Yogan baseras på antagandet att din kropp och andning är starkt kopplat till ditt sinne. När du kontrollerar din andning och intar en yogaposition (kallas inom yoga för asanas) så skapas harmoni. Yogan använder sig av andning, rörelse, posering, avslappning och meditation för att uppnå ett hälsosamt och balanserat sätt att leva. Det är ett verktyg för att komma undan kaoset i vår vardag och hitta en lugn plats i ditt inre.

Yogan är gammal, man tror att den är minst 5000 år gammal då man har funnit bevis på att yoga har existerat 3000 år före kristus. Ordet yoga är från sanskrit och betyder att förena.

Yoga för nybörjare

Rörelserna i yoga

Lederna i vår kropp behöver röras och smörjas. Det är maten som vi intar som gör att lederna smörjs och aktiviteterna i livet som ger rörelsen. Tyvärr så rör vi vissa leder alltför mycket och vissa leder alltför lite. De som vi rör för mycket slits ut medans de som vi rör för lite kan ge olika problem i kroppen då de är för inaktiva.

Yogan hjälper med att få lederna du använder för mycket till att slappna av och lederna du använder för lite att röra på sig. Detta gör att lederna håller sig i bra form och du får bättre rörlighet.

Rörelserna i yogan är oftast inte särskilt krävande och kan användas även av de äldre och de som är rörelsehindrade.

Här kan du se exempel och videor på yogaövningar.

Bra yoga för nybörjare?

Viken sort av yoga du ska välja beror på vad du föredrar som person. Det finns många olika sorters yogaklasser och det är viktigt att du väljer en som passar din personlighet och motionsnivå.

För nybörjare så brukar Hatha yoga eller Vinyasa yoga passa bäst. Dessa stilarna består av grunden i yoga.

Hatha Yoga

Hatha klasserna är oftast mjuka och enkla klasser. Oftast är det mycket streching som utförs i lugnt takt, samt enkla andningsövningar och ibland sittande meditation. Det kan vara ett bra sätt att börja om man vill lära sig de grundläggande poserna och avslappningsteknikerna.

Vinyasa Yoga

I denna arten av yoga är rörelse synkroniserad till din andning. Vinyasa kallas också ”flow yoga” då poserna smälter in i varandra och det blir lite som en dans. Medans du rör dig mellan poserna så andas du in eller ut.

Dessa stilarna brukar fungera bäst för nybörjare. När du blivit bättre kan du prova nån mer avancerad stil.

Tips innan ditt yogapass

Det krävs ingen direkt speciell utrustning för yoga. Den kan utövas av nästan alla och nästan överallt. Du behöver bara en matta eller en handduk att göra rörelserna på. Ha på dig kläder som är strechiga eller som sitter löst, du kommer röra dig mycket och du vill inte ha något som begränsar din rörelse. Du behöver inga skor när du utövar yoga, man brukar vara barfota men du kan även ha strumpor.

Tänk på att inte göra yoga precis efter maten, vänta gärna ett par timmar efter din måltid innan du börjar.

Att tänka på under ditt yogapass

Tänk på att försöka koncentrera dig på varje rörelse. Själva rörelsen är lika viktig som poserna. Pressa dig inte för hårt och om det gör ont så sluta. Yoga är inte en tävling och det ska inte göra ont.