lör. jul 13th, 2024

Meditation kan hjälpa dig att minska stress, slappna av och få ett skarpare fokus i vardagen. Det ger dig ett lugn som är lika bra för kroppen som för själen. Meditation och liknande avslappningsövningar har visat sig minska symptomen i en rad olika sjukdomar.

När din kropp är stressad så har immunförsvaret en minskad effektivitet. Detta beror på att kroppen istället fokuserar sina resurser på att lösa det som orsakar stressen. När din kropp slappnar av och stressen minskar så kan immunförsvaret istället rikta in sig mot att försvara kroppen mot bland annat sjukdomar och virus. Detta gör att du känner att du  mår bättre och tänker klarare. Här är några enkla meditationsövningar du kan prova:

Gångmeditation

Detta är en sorts meditation som munkar brukar göra. För att göra denna övningen behöver du en gångbana, det kan vara en stor trädgård eller en fotbollsplan. Lär först känna vägen du ska gå så att du kan gå den utan att tänka så mycket. Ta sen ett djupt andetag och släpp ut det sakta. Känn hela din kropp. Var medveten om hela din kropp. Gå sakta framåt och känn efter hur din kropp känns. Känn efter hur den fungerar. Tryck sakta bort tankarna som kommer in i ditt huvud och fortsätt att gå sakta. Känn efter hur din kropp känns. Ta din tid med övningen, det behöver inte gå fort. Du kan göra detta i ungefär en kvart. Detta kan hjälpa dig att slappna av i kropp och själ och fokusera.

Meditationsövningar

Meditativ visualiserings teknik

Detta är en enkel men effektiv teknik som kan hjälpa dig stärka din koncentration och visualiseringsförmåga.

Fokus i denna övningen är en bild som du ska skapa i ditt huvud. Det ska vara en enkel form i en vanlig färg. Välj något som är viktigt för just dig. Ett exempel kan vara en grön cirkel eller en blå triangel.

Innan du börjar ska du rita din form på ett papper. När du är klar tittar du först på din form som du har ritat, stirra på den i cirka en halv minut.

Sen ska du stänga dina ögon och försöka se formen framför dig i ditt huvud. Försök hålla den där en hel minut, om ditt fokus vandrar så skjut sakta bort de störande tankarna och för tillbaka fokus på din form. Om du inte kan se bilden i ditt huvud längre så öppna ögonen och titta på din bild i en halvminut till.

Stäng ögonen igen och försök se bilden framför dig. Når du en minut med bilden klar i ditt huvud är du färdig. Denna meditationsövningen är väldigt bra för att stärka din koncentration och din förmåga att visualisera. Ju oftare du gör denna övningen desto bättre kommer du att lyckas.