lör. apr 13th, 2024

För dem flesta av oss som lever ett normalt liv så uppkommer det hektiska stunder varje dag. Du måste balansera jobb, dina barn, ditt arbete, ditt sociala liv och även på något sätt ha tid bara till dig själv. Det är lätt att det uppstår mycket stress när man försöker att hinna med allt som man vill hinna med varje dag.

Stress är en helt naturlig respons som är till för att hjälpa dig att göra det som är viktigast för dig just nu. I måttliga mängder och i korta stunder så är det hjälpfullt med stress.

När du upplever mycket stress varje dag så sliter det dock på ditt immunförsvar. Din kropp får ingen chans att återhämta sig, du mår sämre, blir lättare irriterad och din kropp blir lättare infekterad av bakterier och virus.

Det är viktigt att hantera stressen som uppstår innan den blir skadlig i ditt liv. Du kan behöva en stund bara för dig själv där du kan koppla av. Här kan meditation vara väldigt hjälpsamt. Det hjälper dig att slappna av, minskar dina spänningar och hjälper dig att få ett bättre fokus i tillvaron. Forskare har visat att meditation kan förbättra hälsan i flera olika sjudomar. Det är bra för att lugna hjärtat och  få kroppen att återhämta sig från stress. Hur mediterar man då ? Det finns ett par förberedelser du bör göra innan du provar att meditera:

Hur mediterar man

Skapa en lugn och avslappnande atmosfär

Om du ska prova meditation så är det viktigt att du skapar en lugn atmosfär att meditera i. Du kan passa på att meditera till exempel när barnen är borta eller din man/fru sover eller är på jobbet. Tänd gärna ett par ljus och sätt på lite lugn meditativ musik för att komma i stämning. Släck ner alla starka ljus och stäng av telefonen.

Tänk på din miljö innan du ska meditera. Tänd gärna ett ljus, stäng av telefonen, dimma ljuset och sätt på lugn meditativ musik.

Ha det bekvämt

Klä dig lätt och ledigt, ha inte på dig några obekväma smycken eller något som irriterar dig.

Du behöver inte mycket för att kunna meditera, men du behöver plats att sitta och något bekvämt att sitta på, till exempel en yogamatta, madrass eller stol.

Hur mediterar man?

För dig som är helt ny på meditation så finns det en enkel övning här som passar nybörjare, här nedan kan du ta en titt på en video (Engelska):

Vill du prova lite andra varianter av meditation så har vi instruktioner till en gångmeditation ( du mediterar medans du går sakta fram ) samt en variant där du använder dig av meditativ visualisering här: Meditationsövningar.