fre. maj 24th, 2024

Kan du fortfarande göra yoga när du är gravid?

Du kan faktiskt fortfarande träna yoga även om du väntar barn. Du bör däremot undvika vissa övningar och inte träna för hårt. Yoga är nyttigt för din kropp, men du ska inte anstränga dig för mycket när du är gravid.

Om du har tränat yoga innan du blev gravid så kan du fortsätta göra det, men du ska vara försiktig med övningar som potentiellt kan orsaka skador. Det är nyttigt för dig om du kan fortsätta träna som du gjorde förr men du bör ta det mjukare.

gravidyoga

Här är några saker du bör tänka på om du ska träna yoga gravid

  • Om du går till en yoga lektion så berätta innan lektionen för instruktören att du är gravid och hur långt gången du är.
  • Undvik att göra asanas på din rygg då det kan minska blodflödet till din livmoder.
  • Undvik yogaövningar som stretchar musklerna mycket, särksilt magmusklerna. På grund av hormoner i kroppen så har du större risk för sträckning och andra skador nu när du är gravid.
  • Ta inga risker med din balans, stå stadigt eller använd en stol som support om det finns risk att du ska falla.
  • Undvik Hot yoga eller Bikram. Det är inte nyttigt för ditt foster när det blir för varmt.
  • Lyssna på din kropp. Om något känns obekvämt så sluta.
  • Du kommer att få anpassa varje yogaövning efter hur din kropp förändras. Det kan vara bra att ha en instruktör till hjälp som kan hjälpa dig med anpassningen.
  • Vissa yogaövningar kan vara farliga vid graviditet och du ska undvika övningar som kräver mycket balans då det finns risk för att du ska falla och skada din mage och ditt foster.

Yogan är bra för din kropp och din sinnesstämning, även när du väntar barn. Du måste dock hålla kolla på vilka övningar du ska undvika.

Slutligen

Yoga är generellt sett en säker träningsform även när du är gravid, men du behöver göra vissa anpassningar.

Det finns många fördelar med att hålla dig i form  medan du är gravid. Det kan till exempel bli lättare för dig att komma tillbaka i form igen efter att du har fött barn. Det kan också verka avslappnande och minska stress.

Det kan vara en bra idé att gå på en yogaklass för gravida där alla övningarna  redan är anpassade för de som är gravida och säkra för dig. Om någon asana inte känns rätt eller bekväm så sluta direkt. Undvik yogaövningar där du ligger på ryggen då det kan leda till minskad blodtillförsel till livmodern. Undvik Hot yoga när du är gravid då värmen inte är bra för ditt foster.
Förutom yogaövningar så passar det väldigt bra att prova våra avslappningsövningar om du är gravid.