lör. jul 13th, 2024

I vår serie om avslappningsövningar och meditationsövningar har vi nu kommit till Zen Meditation. Denna avslappnande meditationsart kommer ursprungligen från den Indiska Buddhismen.

I Zen meditation så sitter man lugnt och stilla för att lugna både kropp och sinne. Det gör att du kan öppna upp dig själv och få ny insikt om din egen natur. Iden med Zen meditation är att harmonisera din kropp, ditt sinne och din andning.

När du använder dig av Zen meditation så existerar ditt sinne endast i nuet. Du kommer inte att tänka något om framtiden eller det förgångna. Du tänker inte på vad du borde göra eller vad du skulle vilja hinna göra. Du stressar inte över jobbet eller oroar dig över kärleksproblem. Du existerar bara just nu och reagerar endast på det som händer precis just nu. Du tänker inte alls utan du bara existerar i nuet, du har inga tankar överhuvudtaget.

Denna meditation kan vara väldigt befriande och är en bra avslappning. När du fokuserar på din andning så kan du nå en djupare känsla av avslappning. När du sätter dig i en viss position och stänger ditt sinne för tankar så minskar efter ett tag din andning, dina hjärtslag minskar och du kommer att försättas i ett meditativt tillstånd. Denna meditationen är speciellt bra för stresshantering.

Zen Meditation

En enkel Zen meditation

Förberedelser

Innan du börjar att göra en Zen meditation så stäng av din telefon, stäng starka lampor eller använd dimmer.

Positionen

Sätt dig med benen i kors, du kan till exempel sitta på golvet, en stol eller en kudde. Se till att ha ryggen rak. Se till att du verkligen sitter bekvämt.

Lägg vänster hand i handflatan på  höger hand så att tummarna rör vid varandra. Slappna  av och se till så att ingen del av din kropp är spänd. Nacken, skuldrorna och ryggen ska vara avslappnade. Dina ögon kan vara halvöppna , låt dem fokusera på en punkt en bit framför dig.

Andning

Det finns inget bestämt sätt att andas i Zen meditation, se bara till att du andas på ett naturligt och avslappnat sätt. Ansträng inte din andning för mycket utan låt andningenkomma naturligt. Räkna dina andetag, varje gång du andas in och varje gång du andas ut ska du räkna. När du nått till tio så börja om. När du känner dig färdig så öppna ögonen sakta sakta.

Detta är en enkel Zen meditationsövning som är till för att hjälpa dig att verka i nuet.

 

Forskning

Det har på den senaste tiden forskats mycket på avslappningsövningar och meditationsövningar. Man kan nu använda sig av speciella tekniker för att göra en scan av hjärnan. På det sättet kan man se exakt vad som händer  när en person mediterar. Forskningen har bland annat kommit fram till att meditation kan göra att människor tänker skarpare och bland annat ser detaljer de annars inte skulle ha sett.