ons. jun 19th, 2024

Att andas är en naturlig och givetvis livsviktig del av våra liv. Det är en automatisk kroppsfunktion som vi gör utan att ens tänka på det. Varför behöver vi då lära oss att andas på nytt? Stress och andra fysiska och psykiska faktorer kan påverka vår andning på ett negativt sätt.

När du övar på yoga andning så lär du dig rätt sätt att andas. Istället för att bara använda en del av våra lungor så genom yoga andning så ökar du kapaciteten hos lungorna, det get ytterligare syre till blodet och gör så att din kropp fungerar bättre.

Yoga andning

När du gör yoga andning så lär du dig att andar sakta och djupt. Detta har en mängd olika hälsofördelar jämfört med att andas kortare andetag. Det gör att kroppen får lättare att göra sig av med gift och skräp från systemet. Det hjälper även din matsmältning och ökar koncentration och fokus. Det är även bra för att hjälpa dig att slappna av och stå emot stress.

Här är några andningsövningar som används inom Yogan som du kan prova för att lära dig att andas på rätt sätt:

Andas genom magen

När kroppen är i vila så är det magen som vi andas igenom. När vi drar in luft så sväller magen sakta upp och när vi andas ut så släpper magen ut luften mot hjärtat. Detta är något du kan öva på för att öka din avslappning. Börja avslappningsövningen med att lägga en hand på magen, se hur den lyfts när du andas in och se hur den sjunker när du andas ut. Lägg också en hand på bröstet, denna handen ska ligga nästan helt still under hela övningen.

Andas lugnt

När du är avslappnad så är andningsrytmen lugn och mjuk och avbryts inte av stötar utan rör sig som en våg som gör av kroppen slappnar av.

Lång utandning

När vi är stressade så är det lätt hänt att vi börjar andas kort och stötigt,  när vi däremot är avslappnade så sker utandningar längre och det ger avslappnade och sköna utandningar.