fre. maj 24th, 2024

Yogan lägger stor vikt vid maten som du intar. Du får givetvis äta vad du vill om du utövar yoga, men fördelarna med att äta yogamat är många. De flesta hälsoproblem i vårt samhälle orsakas av en felaktig diet. Indien har dock färre matrelaterade hälsoproblem än de flesta andra länder vilket tros bero på att deras matlagning har sin bas i yoga maten.

Inom yoga diet så fokuserar man inte så mcket på mineraler, vitaminer och fett utan man lever enligt filosofin att du får mest nytta utav maten om du äter den i dess mest naturliga form.

Man fokuserar på en diet på hela naturliga produkter istället för processade produkter. Detta ska bland annat skapa en hälsosam kropp, minskad stress, avslappning och positiva tankar.

Att göra yogaövningar är väldigt bra för din hälsa, men det ger ännu bättre resultat när yogan kombineras med rätt mat.

Yoga mat

Yoga dieten

Yogan delar in dieten tre olika delar som alla har olika naturliga kvaliteter.

De är:

Sattva – Sattva har harmoniska kvaliteter. Det skapar känslor som kärlek, renhet, visdom , avslappning och ljus. Sattvisk mat är den som bäst skapar livsenergi. Exempel på Sattvisk mat är: färsk frukt, nötter, en del grönsaker, färsk mjölk, vissa kryddor.

Rajas – Rajas har aktiva kvaliteter. Det är en stimulerande kraft som stör balansen. Den har egenskaper som: snabbhet, passion, irritation och  instabila känslor. Exampel på Rajas mat är lök, stark mat, vitlök, kaffe, te och stekt mat.

Tamas – Tamas har passiva kvaliteter. Det är en negativ kraft som kämpar emot förändring. Den har egenskaper som: känslolöshet, depression, stillastående och materialism. Exempel på Tamas mat är: för mycket fetter och olja, socker, icke-vegetarisk mat.

Ät lagom och regelbundet

Du ska inte bara äta rätt sorts mat, det är också viktigt att äta lagom mycket mat och vid rätt tidpunkt. Om man äter för mycket blir man trött och lat och om mat äter för lite blir man felnärd eller undernärd.  För att veta hur mycket du ska äta så måste du lära dig lyssna på din kropp.

Du ska även äta dina måltider på ungefär samma tid varje dag. Då hanterar din kropp matsmältningen bättre då den kan skicka ut enzymer som smälter maten vid rätt tid varje dag.

 

Matsmältning

Matsmältningen är ett av de viktigaste systemen i din kropp och det är stommen till din kropps hälsa. Om din kropp inte tar upp näring som den ska så kan det i längden orsaka många olika hälsoproblem.

Matsmältningen påverkas även av dina känslor. Slappna av medans du äter, smaka på maten och var tacksam för att du har fått den. Då får din kropp lättare att smälta maten.

Äter du strikt yogamat så ska du undvika ägg, lök, stekt eller friterad mat, gammal mat, torr mat, kött, processad mat, alkohol och droger.

Du ska äta mat som är färsk och lokalt odlad. Undvik importerad mat, den har tappat en del av sitt näringsvärde.

Detta är bara en kort introduktion till yogamaten. Det är ett stort och rätt komplicerat område. Det kommer fler artiklar om det snart.